T Wijse Wout

Kindercoach, yoga- en dramadocent

Wat is drama eigenlijk en wat doen we tijdens de lessen? 

Het woord drama is afgeleid van het oudgriekse woord δράμα ("drama") dat "handeling" betekent. Je zou het ook toneelspelen of theater-les kunnen noemen, maar bij drama leer je eigenlijk vooral wat er voorafgaat aan goed toneel kunnen spelen. Je leert bijvoorbeeld hoe je emoties uit kunt beelden, dus hoe je met je hele lijf speelt en hoe je non-verbaal ook dingen kunt overbrengen. Je  speelt dus ook heel veel zonder woorden en bijna nooit met vastliggende teksten die uit het hoofd geleerd moeten worden. Je improviseerd en je bedenkt zelf hoe je iets willen laten zien.

Bij dramales doe je allerlei leuke spelletjes en ik ga met de jongste groep ook vaak op avontuur. De les is dan eigenlijk een verhaal wat wat we samen uitspelen. Met drama leer je een heleboel over jezelf en de ander, je leert er jezelf te laten zien, je leert je in te leven in de ander, je leert je fantasie te gebruiken, je leert samen te werken en ondertussen heb je een hoop lol!

Waar kun je drama doen?

Ik bied drama aan op scholen en BSO’s, meestal in “pakketten” van bijvoorbeeld vijf keer, maar soms ook gewoon eenmalig.